Er zijn karabiners met en zonder beveiligde sluiting. Karabiners die beveiligd zijn tegen ongecontroleerd openen gebruik je voor zekeren en inbinden. Er zijn verschillende beveiligingen:
Karabiners
Karabiners zonder beveiligde sluiting (snappers) worden onder andere gebruikt voor setjes in tussenzekeringen.
Beveiligde karabiners
De schroefkarabiner is de meest bekende beveiligde karabiner met een sluiting. Hij heeft als nadeel dat je kunt vergeten de sluiting dicht te draaien. Bovendien kan bij ongunstig touwverloop de sluiting worden opengedraaid doordat het touw er langs schuurt.
De twist-lock karabiner valt ook onder de categorie beveiligde karabiners. Bij twist-lock karabiners bestaat ook het gevaar dat door het touwverloop de sluiting opent. Je kunt echter niet vergeten de twist-lock karabiner te sluiten omdat deze automatisch sluit.
Extra beveiligde karabiners
Bij een extra beveiligde karabiner (vaak ook safebiner genoemd) is ongecontroleerd openen onmogelijk omdat je drie (of meer) handelingen moet verrichten om de karabiner te openen. Voorbeelden van extra beveiligde karabiners zijn de DMM Belay Master, Petzl Ball-Lock karabiners en karabiners met de DMM Locksafe sluiting. Bij de Belay Master voorkomt een zwarte plastic kap (die alleen past als de schroef dichtgedraaid is) ongewild openen. De Ball-Lock karabiner van Petzl kan alleen geopend worden als gelijktijdig met de duim een groen balletje wordt ingedrukt. Aangezien het balletje in een kleine uitsparing is aangebracht kan het niet door ongunstig touwverloop worden ingedrukt. De DMM Locksafe sluiting lijkt op een twistlockkarabiner maar je moet de sluithuls eerst omhoog schuiven, voordat je deze kan draaien en openen (triact-lock). Ook de extra beveiligde karabiners van veel andere merken gebruiken dit type sluiting.

Op karabiners kun je de onderstaande tekens tegenkomen.

Voor het aanschaffen van klimmaterialen of een professioneel vrijblijvend advies verwijzen wij je graag door naar Klimwinkel.nl.