Bandlussen en hulptouwtjes

Gebruik alleen gestikte bandlussen met een breeksterkte van minimaal 22 kN (EN 566).  Een 60 cm en 120 cm bandlus is handig om setjes te verlengen of om eventueel als zelfzekering te gebruiken.

Bandlussen worden gemaakt van nylon (PA) en/of Dyneema (PE). Bandlussen van beide materialen (mengweefsel van PA-PE) rekken niet of bijna niet – in tegenstelling tot klimtouw. Val daarom nooit in een bandlus! Nylon is goedkoper dan Dyneema, maar Dyneema bandlussen kunnen door hun sterkte erg dun gemaakt worden en zijn beter bestand tegen schuren dan nylon bandlussen. Bandlussen gemaakt van mengweefsel zijn in beperkte mate een compromis tussen nylon en Dyneema.

Hulptouwtjes (of prusiktouwtjes) zijn in basis net als een klimtouw opgebouwd uit een mantel en een kern. Maar in tegenstelling tot dynamische klimtouwen heeft hulptouw niet of nauwelijks rek. Hulptouwtjes zijn in verschillende diameters van 3 tot en met 10 mm te verkrijgen. Ze worden onder meer gebruikt als klemknoop tijdens het abseilen of bij het maken van een snelle takel. Bij onze cursussen maken we gebruik van een hulptouwtje van 5 à 6 mm doorsnee. Een dunner hulptouwtje heeft onvoldoende breeksterkte, een dikker touw heeft onvoldoende klemmende werking op het klimtouw. Het touwtje kun je in de winkel op de juiste lengte kopen of laten afsnijden. Sommige fabrikanten maken voorgestikte hulptouwtjes.

Voor het aanschaffen van klimmaterialen of een professioneel vrijblijvend advies verwijzen wij je graag door naar Klimwinkel.nl.