Klimtouwen zijn kernmantellijnen, gemaakt van synthetische vezels. Dit betekent dat het touw een sterke kern heeft, met daaromheen een beschermende mantel. De op het touw uitgeoefende kracht verdeelt zich doorgaans over de kern en de mantel in de verhouding 2/3 (kern) en 1/3 (mantel).

De belangrijkste functie van de touwkern is het dragen van krachten. De mantel heeft een aantal andere belangrijke functies, namelijk:

  • de uitgeoefende kracht verdelen over het touw;
  • de uitgeoefende kracht bij piekbelasting verdelen over een groter gedeelte van de kern;
  • de kern beschermen tegen vuil, scherpe punten en UV;
  • de kern beschermen tegen slijtage.

Er bestaan drie typen dynamisch touw: enkeltouw, dubbeltouw (halftouw) en tweelingtouw. Het type staat d.m.v. een symbool op het label aan het uiteinde. Sportklimmen doe je normaal gesproken met een enkeltouw. De diameter van deze touwen varieert van 8.6 mm tot ca. 10,5 mm. Hoe dunner het touw, hoe lichter. Maar ook hoe lastiger het is om te zekeren en hoe gevoeliger het is voor slijtage. Als startende buitenklimmer kun je het beste een touw met een diameter van 9.8 à 10.3 mm kopen.

Voor het aanschaffen van klimmaterialen of een professioneel vrijblijvend advies verwijzen wij je graag door naar Klimwinkel.nl.